dilluns, 19 de novembre del 2012

Joan Sales, 100 anys

Notes per a anar tirant, 19 de novembre del 2012.

Joan Sales, 100 anys

Avui se celebra el centenari del naixement de l’escriptor i editor Joan Sales. Home compromès, socialment i nacionalment, va lluitar a les files republicanes, contra el feixisme. En acabar la guerra es va haver d’exiliar i quan va tornar al país es va dedicar al conreu i a la difusió de les nostres lletres.

Sales és autor d’una de les novel·les més importants que s’han escrit sobre la guerra de 1936-1939: Incerta glòria. Com a editor va publicar escriptors com Villalonga, Rodoreda o Màrius Torres.

Sales, a més, ens va deixar dues frases dignes de ser recordades, i fins i tot diria que força actuals.

La primera, referida als catalans: “Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó deixar de ser imbècils”.

La segona, clara i directa, referida a fets que passaren durant la guerra: “sospito que no arribarem a entendre res mentre algun historiador genial no inventi un nou mètode, el del filldeputisme històric; cada vegada estic més convençut del paper que en molts esdeveniments, que altrament resultarien incomprensibles, han jugat els agents dobles, els provocadors, els personatges més sòrdids i més tèrbols, els fills de puta de tota mena, en una paraula”.

Pel que llegeixo als diaris, sembla que la reencarnació d’aquella mena de botxins pretén continuar tractant-nos com si fóssim imbècils.

Em sembla, doncs, que ha arribat l’hora d’escollir:  Volem continuar sent imbècils o volem ser catalans?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada