dimarts, 11 de desembre del 2012

Com més bufi el Ponent, més lluent i enlairat serà l’estel

Notes per a anar tirant, 11 de desembre del 2012.

Com més bufi el Ponent, més lluent i enlairat serà l’estel

Mar i muntanya

Dia 6. Assisteixo a la presentació a Calonge dels llibres Llegendes de mar de la Costa Brava, de Miquel Martín i de la segona edició d’El poble dels Centfocs, Llegendes de les Gavarres, de Xavier Cortadellas. Tots dos magníficament editats per edicions Sidillà, i il·lustrats per Llenas Llensa.

Juntament amb el volum d’Els pobles perduts són els tres primers títols de la col·lecció Talaia, una col·lecció destinada a donar a conèixer a través de l’escriptura les vivències, les il·lusions, els somnis, els records i la saviesa de la gent de les nostres terres, abans que el temps no se les endugui i es perdin per sempre més com els sospirs enmig d’una ventada.

Tres magnífiques lectures per a regalar en aquestes festes nadalenques. No us les perdeu!

Solanell

Dia 8. Visita a Solanell, a uns cinc quilòmetres al nord de Castellbò.

El poble, abandonat com tants d’altres entre la darreria dels seixanta i la primeria dels setanta, avui és aparentment un munt de runes (Franco i Atila hi passaren agafadets de la mà).

Sota les runes, però, avui hi torna a haver vida i esperança. Un jove arquitecte tarragoní, en Saül Garreta, ja fa anys que hi destina, juntament amb el seus, una bona part de la seva energia, de la seva empenta, del seu providencial idealisme.

I així, gràcies a tots aquests benaurats impulsos i malgrat totes les traves, a Solanell hi torna a haver fum a les xemeneies, eres magníficament enllosades, cases restaurades, gent que hi fa vida i un munt de projectes de futur.

Visitar Solanell, un poble inclementment bombardejat per tones d’oblit i d’avarícia centralista, és visitar una part de la història d’aquest nostre país.

Aquest any fa cinc-cents anys que el poble va ser incorporat, de grat o per força, és a dir, sense cap mena de consulta, a la llunyana Espanya.

Solanell és un símbol perfecte de Catalunya i de la seva relació amb l’Estat.

Malgrat les dificultats i els entrebancs de tota mena, Solanell s’aixecarà. S’aixecarà perquè en té la voluntat i hi ha gent disposada a esmerçar-hi esforços, audàcia i intel·ligència perquè es redreci.

Vegeu: http://www.reviuresolanell.com/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada