dijous, 4 d’abril del 2013

Els cafès V

Notes per a anar tirant. 4 d'abril de 2013


Teatre

Al cafè de la Societat, a part del ball amb orquestres, acordions i duos (com ara el Duo Carbonell, que també havia vingut moltes vegades a Nargó) en algunes èpoques s’hi havia fet teatre d’aficionats.


L’iniciador va ser el qui aleshores era capellà de Valldarques, en Ferran Maria Palmés. En Ferran –en aquells temps mossèn Ferran- vivia en un apartamentet que tenien a cal Perot i era un home inquiet i amb una gran capacitat per a atreure’s el jovent. Després, al cap de molts anys, ens vam trobar algunes vegades a Barcelona. Ja no era capellà, però continuava essent una gran persona i un gran amic.


Les obres que representàvem es demanaven a la llibreria Millà de Barcelona. Amb ell vam fer algunes representacions dels Pastorets, alguns sainets i les obres L’amor va venir en taxi, Jo seré el seu gendre, El curandero del barri (sainet) i encara potser alguna altra.



 
Gairebé tot el jovent de Nargó d’aleshores hi va participar: Lo Pep de cal Dents, lo Traio, l’Ernest, l’Antoni de cal Genot, la Nuri Pujol, la Maria Rosa de cal Fabà, l’Esteve, lo Ramon de cal Tuto, etc. (A les fotos en podeu descobrir més). Una menció especial s’ha de fer per al Xic de ca la Rafela, en Francisco Trilla, l’autor d’uns decorats de paper excel·lents.


Les obres es representaven al local de la Societat, on hi assistia gairebé tot el poble. Però també es duien a alguns pobles dels voltants. Recordo haver anat a Peramola –on sempre teníem una gran acollida- a Adrall, a Bóixols –on passàvem un dia magnífic que començava amb las missa del Ferran i acabava amb la representació teatral.



 
Una segona fornada de teatre va venir uns anys més tard i sota la cobertura d’un altre mossèn: Ramon Font. Molts dels joves que havien començat amb en Ferran Maria Palmés hi van continuar participant,¡ i alguns altres de nous s’hi van incorporar. Com que les fots ja parlen per elles mateixes, em sembla que no cal pas que m’estengui gaire més a donar-ne detalls.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada