dijous, 24 d’octubre del 2013

Vols jugar amb mi?


Tothom recorda alguna cosa, bona o dolenta, de quan anava a estudi. Aquella geografia que li costava tant. Aquelles lectures que feia el mestre o la mestra que l'embadalien. Aquelles flors que anava a buscar al mes de maig per al mes de Maria. Aquell mastegot injust que un dia la va clavar lo sinyor mestre...

Tothom recorda alguna cosa, bona o dolenta, de quan anava a estudi. Però el que millor recorda tothom que tingui seixanta anys o més són els jocs a què jugava. Les miges, els patacons, la xarranca (seme, a Nargó), el calço, els quatre pilons, trencar fils, la meua, la cluca, el pam pam...

Jugar era el nostre paisatge més essencial. Jugar fa gust de pa amb vi i sucre o pa amb xocolata menjada amb molta pressa per tornar a jugar. Jugar ens evoca la felicitat d'uns dies en què la nostra principal preocupació era que no ens pelessin gaires patacons, gaires miges, gaires boles de terrissa... Teníem penellons (prillons) a les orelles i als dits, ens escalfàvem amb foc de gitano, jugant a la gepa o repicant escabellades, però la nostra dèria era jugar...

He pensat en totes aquestes coses quan avui m'ha arribat un exemplar de Els jocs retrobats, llibre en el qual he tingut la sort i el plaer de participar.

400 pàgines amb dotzenes de jocs i anècdotes en 33 cròniques de la Catalunya juganera, que ens parlen de jocs i d’infàncies de trenta-tres de les nostres comarques.

El cèrcol, jocs de rotllana, jocs d’empaitar, baldufes, balls, boles, patacons, mitges, jocs d’amagar, saltar a corda, arrencar cebes, cavall fort, saltar i parar, les bitlles, la xarranca, jocs de pilota... són una petita mostra de la  imaginació i de la capacitat creativa dels joves en l’època en què encara no hi havia les joguines i els aparells electrònics d’avui.


Les cròniques ha estat escrites per Marina Espasa, Marcel Fité (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Sobirà i Jussà, Alta Ribagorça, Vall d’Aran) Jordi Lara, Jordi Llavina, Josep Pujol, Anna Punsoda (Segrià, Urgell, Segarra) Sebastià Roig, Joan Todó.

Els coordinadors del volum són Xavier Cortadellas i Judit Pujadó i les il·lustracions de Llenas Llensa.


Vull donar les gràcies a tota la gent que m'ha ajudat a dur a terme la meva feina: passejar pel Pirineu a la recerca de jocs diferents a cada comarca. M'han ajudat molt en tot el que puguin tenir d'encert els articles les persones que diré a sota. Els errors i els defectes que hi pugui haver són, naturalment, responsabilitat meua.

Expresso, doncs, el meu agraïment a:

Rosa Jou, Miquel Erill i Enric Barbal (Pallars Jussà); Anna Maria Argerich, Francesc Solé, Josep Bosch, Josep Riba, Agustí Cubilà (Alt Urgell); Frederic Vergés (Vall d'Aran); Josep Maria Blasi i Ticó (Pallars Sobirà); Irene Seira (Alta Ribagorça); Carme Vidal Llahí, Joan Muntané (la Cerdanya). I també a la Isabel Naya, que m'ha acompanyat en els viatges i, sobretot, en la redacció dels textos. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada