dimarts, 19 de novembre del 2013

Qui té por dels referèndums?



Diumenge que ve, dia 24 de novembre, els ciutadans suïssos votaran en referèndum la possibilitat de limitar els sous més alts dels directius de les empreses, ja siguin privades o públiques.



Amb el que es coneix com la Iniciativa 1:12 es vol introduir a la Constitució d’aquell petit país la norma que cap directiu pugui guanyar més en un sol mes del que guanya qualsevol dels treballadors de la mateixa empresa en un any.


L’any 1984 la diferència entre un sou mitjà i el d’un directiu era d’1:6. El 1988, d’1:13. Actualment, 1:73. És a dir, els alts executius suïssos guanyen 73 vegades més que els seus treballadors més mal pagats (que, tot i això, tripliquen els sous espanyols).

  

La iniciativa té el suport dels sindicats i dels partits socialista i ecologista, i és rebutjada per la patronal. 


Els defensors de la mesura consideren que si la proposta s’aprova no perjudicarà ni les empreses ni l’administració; simplement, uns 4.500 directius s’hauran de resignar a no guanyar en un mes més del que guanyi qualsevol dels seus treballadors en un any. Si aquells volen guanyar més, hauran de fer per manera que els seus treballadors també guanyin més.



L’estratègia dels contraris a la nova normativa intenta desacreditar-la per la via de fer por a la gent: no hi haurà inversions estrangeres, moltes empreses abandonaran del país, els millors directius fugiran… 



A la primeria de l’any vinent, els suïssos faran un nou referèndum: decidiran si instauren un sou mínim per a tothom de 4000 francs suïssos, uns 3.300 euros.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada