diumenge, 16 de febrer del 2014

Ruta Els pobles perduts I. La Ciutat del Born: el silenci després de la derrota

Aquesta ruta parteix d’una sèrie d’itineraris literaris a fi i efecte de relacionar els lectors i lectores dels diferents llibres amb els espais geogràfics que hi apareixen per així potenciar-ne i enriquir-ne les possibilitats de lectura. 

El volum d’Els pobles perduts, a més, ens ofereix una magnífica ocasió per a descobrir indrets amagats de la ciutat de Barcelona així com alguns dels molts llogarrets quasi abandonats del conjunt de la nostra geografia.
Tant per la seva originalitat com per la seva qualitat literària Els pobles perduts : 30 indrets oblidats de Catalunya d’Edicions Sidillà, 2011. ha tingut una excel·lent acollida i actualment es troba en la seva quarta edició. Demaneu la reserva d’aquest document



La Ciutat del Born: el silenci després de la derrota (Barcelonès)


"Set esglaons separen la capital perduda per la destrucció borbònica de l’actualitat. Set generacions que són tres-cents anys però que, tot de cop, tornant a caminar per les llambordes i entre les pedres de la ciutat enderrocada, prenen significat. La nostra ciutat perduda es resumeix en 55 cases, d’entre les 1.000 enderrocades, que van contenir tantes altres vides, històries estroncades per la guerra i la derrota. Centenars de cases, jardins i horts perduts queden sota els arbres dela Ciutadella, sota la seu de l’antiga caserna, ara Parlament de Catalunya, sota el zoològic i sota el petit llac on podem remar en barca per significar els diumenges. Quan puguem tornar a caminar per aquells carrers de la Ciutat del Born potser haurem de pensar en tot això, i en que, com diu Garcia Espuche, “cal pensar, crear i difondre contemporàniament, però en presència del passat”, que és com caminar mirant al futur, però amb el retrovisor posat."

Idea i selecció de textos: nuara lópez i Marcel Fité

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada