dilluns, 17 de febrer del 2014

Ruta Els pobles perduts II. Molinàs: dos segles d’històries

Aquesta ruta parteix d’una sèrie d’itineraris literaris a fi i efecte de relacionar els lectors i lectores dels diferents llibres amb els espais geogràfics que hi apareixen per així potenciar-ne i enriquir-ne les possibilitats de lectura. 

El volum d’Els pobles perduts, a més, ens ofereix una magnífica ocasió per a descobrir indrets amagats del conjunt de la nostra geografia.Tant per la seva originalitat com per la seva qualitat literària Els pobles perduts : 30 indrets oblidats de Catalunya d’Edicions Sidillà, 2011. ha tingut una excel·lent acollida i actualment es troba en la seva quarta edició. Demaneu la reserva d’aquest document



Molinàs: dos segles d’històries
Alt Empordà


Molinàs es troba en un lloc privilegiat, idíl·lic: una petita vall ensotada a l’Albera, a tot just quatre quilòmetres de mar i entre la frondositat i la frescor de les muntanyes. Sembla mentida que les immobiliàries no l’explotessin durant el bum de la construcció i el convertissin en una urbanització de luxe. La majoria de cases estan en ruïnes, però algunes encara són en bon estat, els amos les han conservat malgrat que no hi visquin (símptoma, intueixo, de l’enyorança que encara provoca el poble). (...) A l’entrada d’una de les cases em sorprenen un parell de sabates penjades a cada una de les bigues: “Era per allunyar les bruixes”, m’explica l’Arnald Plujà. “Aquestes rodalies estan plenes de referències màgiques, només cal fixar-se en la toponímia”, afegeix. Un exemple n’és el pla de les Bruixes, situat a mig camí entre el castell de Molinàs (probablement del segle XI o XII) i l’ermita de Sant Miquel de Colera, on neix el rec que duu el mateix nom: els molinencs afirmaven que era lloc de reunió de les bruixes que transitaven per aquells paratges. S’explicava que, un cop havien creuat la bassa de la riera, les bruixes es convertien en guilles. I també hi havia qui deia que el mal comportament d’una mare durant l’embaràs, podia ser castigat amb una filla embruixada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada